0800 - 68 00 
  Ispis stranice

DIN EN 131-1+2 – norma koju morate poznavati.

Izmjene normi i njihove posljedice na ljestve za naslanjanje dužine preko tri metra.

Stavljate li djelatnicima u svojem poduzeću na raspolaganje tehniku za penjanje? Tada biste do 01.01.2018. trebali provjeriti i eventualno zamijeniti svoje ljestve za naslanjanje. K tomu također možete provjeriti koju razinu opasnosti Vaše stare ljestve predstavljaju. U slučaju dvojbe najbolje je da odmah prijeđete na novi model.

Zašto je ta norma promijenjena?

Dva dijela norme DIN EN 131-1 i DIN EN 131-2 izmijenjena su kako bi se dodatno povećala sigurnost u radu s tim vrstama ljestvi te kako bi se diljem Europe smanjila opasnost od nezgoda. To znači da u cijeloj Europi vrijede isti sigurnosni standardi za ljestve za naslanjanje.

Europski odbor za normizaciju CEN suglasan je: izvedba, konstrukcija i označavanje ljestvi mora ispunjavati iste smjernice, bez obzira na to je li riječ o Stuttgartu, Parizu ili Milanu. I uputa za ljestve mora biti strukturirana u skladu s normama. U normi DIN EN 131-2 ljestve se dijele u dvije kategorije: »profesionalne« za komercijalnu i »neprofesionalne« za privatnu uporabu. Ljestve za komercijalnu uporabu moraju ispunjavati strože smjernice.

A što Vi imate od toga?

Manje nezgoda na radu – to je velika prednost za svako poduzeće. Tu su i druge: ako radite diljem Europe, Vi i Vaši djelatnici možete se pouzdati u to da su ljestve posvuda jednako sigurne. Kada kupite ljestve koje su certificirane prema normi DIN EN 131 također ste pravno osigurani – prema europskim pravnim propisima. I najbolje od svega: budući da su ljestve proizvedene u skladu s normom kvalitetne, čvrste i dugovječne, dugo ćete ih koristiti i morat ćete razmišljati samo o tome da ih svake godine provjerite.

Koji su zahtjevi koje ljestve moraju ispunjavati prema normi DIN EN 131-1+2?

Üç metreden daha uzun tüm taşınabilir dayama merdivenleri denge sağlayıcı çapraz traverse veya konik bir yapıya sahip olmalıdır. Kapalıyken üç metreden daha uzun olan çok amaçlı merdivenler ve sürgülü merdivenler için durum farklıdır: Üst merdiven gibi çıkarılabilir merdiven parçaları artık çıkarılamaz ve bağımsız olarak kullanılamaz. Bu merdivenlerin de artık bir standart dengeleyici ile donatılmış olması gerekir.

Možete ih i nadograditi

Ako su Vaše ljestve prikladne za proširenje u skladu s normom, možete montirati poprečni nosač. Ali prije nego što se odlučite za to, morate izvršiti provjeru razine opasnosti. O tome jesu li neke ljestve još uvijek upotrebljive odlučit će stručna ispitna ustanova. Dobit ćete evaluacijski list koji svakako trebate sačuvati kao potvrdu.

Uostalom, kod nas možete dobiti i ljestve za naslanjanje koje su proizvedene prema najnovijim normama, kao i nosače za nadogradnju.

>> Do trgovine DIN EN 131

Naši TOP proizvodi iz ovog savjetnika
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 930 mm, za stup 58 x 25 mm
Neto
od 681,- kn
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 930 mm, za stup 73 x 25 mm
Neto
od 681,- kn
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 1200 mm, za stup 73 x 25 mm
Neto
od 712,- kn
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 1200 mm, za stup 98 x 25 mm
Neto
od 721,- kn
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 930 mm, za drvene ljestve za naslanjanje, za stup 70 mm
Neto
761,- kn
Nosač za naknadnu ugradnju
dužina 1200 mm, za stup 85 x 25 mm
Neto
od 721,- kn
Neto
od 5.225,- kn
Ljestve za naslanjanje sa prečkama
profesionalna izvedba s nosačem nivello®
Neto
od 1.630,- kn
na početak stranice
Usporedba proizvoda