0800 - 68 00       servis@kaiserkraft.hr
  Ispis stranice

Razlika između čistih i sterilnih prostora

Znate li u čemu je razlika između čistih i sterilnih prostora?

 

Često možete uštedjeti pozamašnu svotu novca ako znate koliko Vaši radni prostori moraju biti čisti ili sterilni. Je li Vam potrebno samo ograđivanje od drugih područja ili sustav prostora k tomu zahtijeva i tehniku za održavanje čistoće zraka? Mora li radno područje od okolnih područja dodatno biti odvojeno pretkomorama? To su pitanja na koja morate odgovoriti kako biste znali trebate li sterilnu zonu, sterilni prostor ili čisti prostor.

 

Razlika između čistog i sterilnog prostora može se odrediti na temelju karakteristika ventilacijske i filtarske tehnike. Dok se u čistom prostoru tehnikom za čišćenje zraka uklanjaju čestice zraka veličine do najviše 5 mikrometara, u sterilnom prostoru mogu se pojaviti i čestice veličine 600 mikrometara koje se ne filtriraju preko zraka već nakupljaju na konstrukcijskim elementima i na podu.

Dok se u čistom prostoru čistoća zraka utvrđuje brojačima čestica, u sterilnom prostoru konstrukcijske treba oprati elemente, a ekstrakte iz otopine za pranje mikroskopirati kako bi se utvrdila veličina čestica i »onečišćenja«.

Iako to zvuči uvelike složenije, ostaje za promisliti da investicija u čiste prostore može biti značajno veća od izdataka za sterilne prostore. Glavni su generatori troška skuplji namještaj od nehrđajućeg čelika te viši nabavni i operativni troškovi tehničkih sustava za zrak.

Dakle, poduzeća koja svoje proizvodne prostore tek trebaju opremiti moraju se dobro informirati o tome koju čistoću čistog prostora trebaju za planirano korištenje te odvagati između uređenja čistog ili sterilnog prostora. Grubi pregled konstrukcije sterilnih zona, sterilnih prostora i čistih prostora vidi se u sljedećoj tablici.

Stupnjevi čistoće

 

Stupanj sigurnosti Opis Slika
Stupanj čistoće 0 Radni procesi koji bi se potencijalno mogli ograditi, ali se ipak odvijaju u istom području.
Nema opreme za koju je važna čistoća. Tehnika za čisti zrak je nepotrebna.

Nema oznake
Neograđena zona
Stupanj čistoće 1

Ograđivanje
Radni procesi ograđeni su od drugih područja podnim oznakama, trakastim zavjesama ili pregradnim stijenkama. U tom je ograđenom području važna čistoća. Osobe i materijali koji ulaze u to područje moraju ispunjavati propise o čistoći. Ne koristi se tehnika za čišćenje zraka.

Naziv: sterilna zona
Ograđena zona, slobodan pristup
Stupanj čistoće 2

Zatvoreno ograđivanje
Radni procesi odvijaju se u građevinski ograđenim prostorima ili zgradama koje moraju ispunjavati važne smjernice o čistoći. Osobe i materijali koji ulaze u prostor podliježu tim smjernicama. Ne koristi se tehnika za čišćenje zraka.

Naziv: sterilni prostor
Ograđena zona, zatvorena
Stupanj čistoće 3

Zatvoreno ograđivanje s pretkomorama i tehnika za čišćenje zraka
Radni procesi odvijaju se u građevinski ograđenim prostorima ili zgradama koje moraju ispunjavati stroge smjernice o čistoći. Osobe i materijali u prostor ulaze kroz pretkomore i podliježu tim smjernicama. Uz pomoć tehnike za čišćenje zraka filtriraju se čestice iz zraka.

Naziv: čisti prostor
Zona s pretkomorama i filtrima za zrak

 

(prema sadržajima iz VDA 19. svezak, 2. dio)

Korisni sustav uputa za klijente za pripadajuće proizvode

Primjeri primjene

 

Na stranici s proizvodima za čiste i sterilne prostore pronaći ćete preporuku za primjenu. Ondje možete na jednom mjestu vidjeti je li proizvod prikladan za higijenska područja, sterilne prostore i čiste prostore.

Naši TOP proizvodi iz ovog savjetnika
QUIPO - Radni stol za teške terete
s multipleks radnom pločom
Neto
od 3.150,- kn
QUIPO - Radni stol za teške terete
s radnom pločom od čeličnog lima
Neto
od 2.950,- kn
Neto
od 5.800,- kn
Montažna konstrukcija
sa stražnje strane, pak. 2 kom.
Neto
1.395,- kn
Donja pojedinačna ladica
od nehrđajućeg čelika
Neto
2.690,- kn
Neto
6.300,- kn
Donji ormarić s krilnim vratima
od nehrđajućeg čelika
Neto
5.100,- kn
Rupičasta stijenka od nehrđajućeg čelika
za montažu na sustav za radno mjesto od nehrđajućeg čelika
Neto
od 1.075,- kn
Osvjetljenje radnog mjesta
uklj. montažnu tračnicu
Neto
od 1.195,- kn
na početak stranice

ŽELITE PRIKAZ OPTIMIRAN ZA MOBILNE UREĐAJE?

Internetska trgovina KAISER+KRAFT sada je dostupna i u mobilnoj verziji koja se za Vas neprestano razvija.
Isprobajte mobilnu verziju
Usporedba proizvoda