0800 - 68 00       servis@kaiserkraft.hr

Čistoća i red u tvrtki

Ovom nije mjesto tu, a ovo ide tamo

Radni dan u životu domara Heiger-Hüllsthoffa

Tvrtka Masch & Co.KG z mjesta Oberlohe

7:45 sati

Vani je još mrak, pada lagana kiša, vrijeme je ružno. Domar Heiger-Hüllsthoff već je tu, među prvima. I prvi vidi da na ulazu njegove tvrtke Masch & Co.KG e.V. nema prostirke za skupljanje prljavštine. »Netko se može poskliznuti i slomiti vrat. Ne može to tako. Tu treba brzo nešto staviti.«

8:05 sati

Prostirka za skupljanje prašine već leži na ulazu kad jedan za drugim navale radnici. Domar Heiger-Hüllsthoff ponosan je na sebe. Ali ne zadugo. Jer – njegovim očima ništa ne promiče – s kolegama u poduzeće dolazi i hrpa lišća. »Tome nije mjesto tu. Treba mi metla, a još bi bolji bio stroj za metenje«.

10:22 sati

Ulaz sja od čistoće, nema nijednog jesenjeg lista, čak niti ispred ili iza vrata. Savršeno … jedino … da, osim lokve. Ili je to možda ipak bila doga kontrolora s drugog. »Jao si ga tebi, Lola – tele od psa! Tome nije mjesto tu. Brzo, brzo.« Domar Heiger-Hüllsthoff postavlja dva stalka za kišobrane.

12:01 sati

Užas. Pao je. I to baš domar Heiger-Hüllsthoff. Što sad? Njegov naučnik Manfred kaže: »Treba ga maknuti – domara Heiger-Hüllsthoffa.« Direktor ga ne smije vidjeti kako sjedi tamo. Kako je šef mogao previdjeti bananu u kuhinji? I uopće, gdje je kanta za smeće?

13:08 sati

Domar Heiger-Hüllsthoff još malo šepa, ali srećom nije se dogodilo ništa loše. Ali nešto je drugo loše. Što sve moraju pretrpjeti domareve oči: smeće, smeće i samo smeće. Vani je nakon ručka zavladao čisti kaos. »Manfred«, zove on svojeg naučnika, »ovom nije mjesto tu. Brzo, molim.« I već uzima kliješta za hvatanje i brzo uklanja opuške, ostatke hrane i maramica.

14:57 sati

Dobar dečko, taj Manfred. Domar Heiger-Hüllsthoff zadovoljan je svojim naučnikom. Sav otpad je, kako i treba, spakiran u vreće za smeće i zbrinut u spremnicima za sirovine. »Ali … nije valjda …? Ili ipak je? Je, je ...« Manfred je zaista s otpadom bacio i ručak domara Heiger-Hüllsthoffa koji ovaj još nije pojeo. To nije trebalo baciti.

15:02 sati

Domar Heiger-Hüllsthoff odlazi uz kruljenje u želucu i režanje doge Lole kontrolora s drugog. Svojom krpom od mikrovlakana počinje lijepo čistiti prašinu i prljavštinu s natpisa na vratima, upozorenja i rasvjete izlaza u nuždi. »Ovim naslagama prljavštine nije mjesto ovdje, brzo ih treba maknuti, ‘ajde Lola, poliži«, smije se vlastitoj šali i hrani Lolu poslasticama.

15:34 sati

Manfred pokunjeno dolazi iza ugla i za sobom vuče kolica za čišćenje i nešto malo za prigristi za svojeg šefa, čiji želudac sada kruli glasnije od doge Lole kontrolora s drugog. »Pizza … moje omiljeno jelo«, raduje se izgladnjeli domar i zagrize. I dok trepneš evo ga: masan, pun ulja i još se razvlači - ukusni sir s malo umaka završio je na kuhinjskim pločicama. A Lola je odmah uletjela u taj svinjac. »Tome nije mjesto tu«, kaže sada Manfred i odvlači Lolu na ulaz.

15:35 sati

»Da tako ostane?« Domar Heiger-Hüllsthoff iza sebe vidi pseće tragove s rajčicom i sirom koji izgledaju kao da mravi nakon prežderavanja odlaze na popodnevni počinak. »Tome nije mjesto tu – treba mi usisavač.« Marietta s recepcije sumnjičavo ga gleda: »Usisavač? Za ovakvu prljavštinu? On to ne može riješiti.« Nema problema: ima domar Heiger-Hüllsthoff još jednog aduta u rukavu: usisavač za mokro/suho usisavanje: »Upravo on mi sad treba«.

16:47 sati

A sad. Još malo pa gotovo. Još treba na brzinu kompletom za pranje prozora očistiti prozore na drugom kod kontrolora, onog s dogom Lolom. »Simpatičan lik, ali ima prevelikog psa, pravo tele.« I za čas se iza ugla pojavi Lola s još uvijek prljavim šapama. »Ne, tome nije mjesto tu, ili bolje, njoj nije mjesto tu.“ Domar Heiger-Hüllsthoff uzima svoj visokotlačni čistač i prijeti kontroloru. U šali naravno: »Ili ona ili ja?«

17:07 sati

Gotovo. Nema više. Kraj. Za danas. Još samo na brzinu osvježiti čizme u uređaju za čišćenje čizama i kući: »Manfrede, dođi ovamo, ovo treba maknuti s tvojih cipela!« Pomalo umorni od dugačkog dana, ali čistih cipela, Manfred i domar Heiger-Hüllsthoff odlaze s posla. Svatko svojem domu. Sve dok sutra ne započne novi dan.
 

ŽELITE PRIKAZ OPTIMIRAN ZA MOBILNE UREĐAJE?

Internetska trgovina KAISER+KRAFT sada je dostupna i u mobilnoj verziji koja se za Vas neprestano razvija.
Isprobajte mobilnu verziju