VANI JE NOVO UNUTRA

VANI JE NOVO UNUTRA

Najbolji savjeti za novi ured na otvorenom

Misli lete, oči peku, a tijelo traži pokret. Nakon nekoliko sati u uredskoj stolici većina djelatnika želi još samo jedno: izaći na svježi zrak. 

 

Ono što intuitivno znamo, znanost je odavno potvrdila: poticajno okruženje, kisik, svjetlo i fizička aktivnost pomažu nam da ostanemo kreativni i učinkoviti. Zato svoju vanjsku površinu pretvorite u novu unutrašnjost! Svoje djelatnike dobro uređenim vanjskim područjem pozovite da izađu iz ureda. Nije važno radi li se o krovnoj terasi, vrtu ili unutarnjem dvorištu – svaka slobodna površina otvara mnogo mogućnosti, daleko više od samo prostora za pauzu.

 

 

Ovdje smo za vas sastavili najbolje savjete za novi ured na otvorenom.

U 5 koraka do uspjele vanjske površine

Veliki nam koncerni pokazuju kako bi mogle izgledati moderne vanjske površine: Microsoft i Amazon tako su instalirali prostor za sastanke u kućice na drveću, a Facebook je za svoje djelatnike uredio veliki vrt na krovu. Naravno, takvi veliki projekti za većinu malih i srednjih poduzeća nisu realistični. Ali i s manjim budžetom možete iskoristiti potencijal svoje vanjske površine. 

 

Pokazat ćemo Vam koja je oprema važna i kako ćete korak po korak urediti atraktivnu vanjsku površinu koja će poticajno djelovati na Vašu učinkovitost. Ne dajte se obeshrabriti ako nemate veće površine na otvorenom. Iznenadit ćete se koliko se brzo pojas trave uz ulaz može pretvoriti u ugodan prostor. Veličina nije bitna. Najvažnija je svrhovita i dobro osmišljena oprema

Površinu na otvorenom promatrajte kao produžetak svojeg ureda. Namještaj bi stoga trebao biti usklađen s drugim prostorijama i Vašim korporativnim identitetom. Viseće ležaljke primjerene su u kreativnoj industriji i za razvojne tvrtke, ali za tradicionalna poduzeća nisu baš najbolji izbor.

Osim toga nemojte zaboraviti na namjenu: duboki salonski namještaj nepraktičan je za ručkove. Ali vrlo su prikladne garniture s klupama i stolom za koje Vam ne treba puno prostora. 

Pažnja: kako bi Vaši djelatnici mogli raditi i održavati sastanke na otvorenom, u blizini namještaja svakako morate imati utičnice i WLAN.

 
 • Ako imate malo prostora, višenamjenski namještaj pružit će Vam više slobode. Prenosive stolice mogu se upotrijebiti za sastanak, a potom se mogu postaviti na sunce za pauzu. 
 • Ako imate nešto više prostora, uz pomoć prikladnog namještaja uredite različite zone: područje za jelo, kutak s visokim stolovima za pušače, udobne stolice ili ležaljke za opuštanje. 
 • Pazite da namještaj koji odaberete za vanjsku površinu ne bude samo vizualno privlačan, nego i robustan i otporan na vremenske utjecaje. Nadstrešnica će ga dodatno zaštititi.

Tko ne želi pri svakom pljusku ulaziti unutra, treba krov nad glavom. To osobito vrijedi za vanjske površine koje Vaše djelatnike trebaju namamiti van čak i pri lošem vremenu

 • Važna područja za nadstrešnice su stalci za bicikle, područja za pušače i mjesta za konzumiranje hrane i sastanke. 
 • Nadstrešnice će produžiti vijek Vašeg namještaja i mnogih lončanica. 
 • Iako su vrući ljetni dani u našim područjima ograničeni na nekoliko tjedana – suncobrane ili jedra za zaštitu od sunca koji će Vam pružiti sjenu ne možete izbjeći. Ipak nitko ne želi duže vrijeme jesti ili raditi na žarkom suncu.

S biljkama nikako nemojte škrtariti: nisu skupe, a turobna će stražnja dvorišta ili terase za tren oka pretvoriti u gotovo prirodne oaze. Zeleno lišće i šareni cvjetovi pozitivno će utjecati na raspoloženje i poboljšat će faktor ugode. Osim toga veća se površina može dobro strukturirati s kutijama s biljkama. Zato ih svaki dobri otvoreni prostor mora imati.

 • Drvca i veće posude za biljke iskoristite za zaštitu od pogleda u područjima za sastanke i za stvaranje udobnih niša za svoje djelatnike. 
 • Lonci za biljke s kotačima omogućavaju fleksibilno prilagođavanje različitim potrebama. Osjetljive se biljke na kotačima radi prezimljavanja lako mogu prenijeti u unutrašnjost. Plemenitije i otpornije djeluju posude bez kotača. Njih upotrijebite u reprezentativnim zonama poput glavnog ulaza.  
 • Travnate površine izuzetno su svestrane: bilo da se vaši djelatnici žele kratko razgibati, napraviti koju vježbu istezanja ili protegnuti noge, ovdje je sve moguće.

Osvijetljena vanjska površina ima dvije prednosti: s jedne strane svjetlo joj produžuje vrijeme upotrebe. Kratki dani u tamnijem dijelu godine ili večernja događanja na otvorenom tako Vam više neće predstavljati problem. S druge strane ambijentalna rasvjeta vizualno ističe Vaše otvorene površine. 

 • Kombinirajte različite izvore svjetla na različitim visinama. Primjerice fasadnu rasvjetu sa zidnim reflektorima s indirektno osvijetljenim biljkama i pojedinačnim točkastim svjetlima u visini poda. Time ćete stvoriti privlačan ambijent. 
 • Ako će se vani i raditi, u područjima s namještajem neizostavno je dobro svjetlo. Akumulatorske LED svjetiljke ne zahtijevaju strujni kabel i mogu se fleksibilno upotrebljavati.
 • Radi sigurnosti ste dužni dobro osvijetliti sve putove. To osobito vrijedi za mjesta na kojima se možete spotaknuti poput stepenica. 
 • Svi su otišli kući, a svjetlo još gori? Detektori pokreta poštedjet će Vas ljutnje zbog masnog računa za struju. Lako ih po potrebi možete uključiti na trajni rad. Ekološka su rješenja solarne svjetiljke.

Pronašli ste odgovarajući namještaj, pobrinuli ste se za rasvjetu i krov nad glavom i ozelenili ste svoju vanjsku površinu? Čestitamo, osnovna konstrukcija je tu. Ali još Vam nedostaju mali, ali ključni dodaci i potrepštine koji će Vašoj vanjskoj površini dati zadnji štih. 

 • Koliko će intenzivno djelatnici koristiti Vašu vanjsku površinu, prije svega ovisi o njezinom ugođaju. Kako ćete stvoriti ugođaj? Jednostavno: pripremite jastuke, pokrivače i držače za lučice. A što kažete na hladnjak za pića ili stol za stolni tenis kojima ćete oživjeti taj prostor? I ukrasni predmeti, fontane, lijepa zdjela ili umjetničko djelo dodatno će podići uporabnu vrijednost vanjske površine
 • U svoj prostorni koncept integrirajte stalke za bicikle. Prednost? Sve će dvokolice biti uredno i sigurno pospremljene, a Vaša će vanjska površina bez divlje postavljenih ili prevrnutih bicikala djelovati prostranije i profesionalnije.
 • Kore od banana, ambalaža, opušci – i na otvorenom stalno ima smeća. Na strateška mjesta postavite spremnike za otpad i pepeljare kako bi vanjska površina ostala čista i privlačna. Vatrootporni i vatrogasni modeli povećat će sigurnost od požara. 
 • Spremnici i kolica za sipke tvari Vašu će otvorenu površinu pripremiti za zimu. Tako će Vaši djelatnici i za vrijeme niskih temperatura i poledice doći do svježeg zraka.

DOBRO JE ZNATI 

U fazi planiranja postavite si pitanje: Za što će se upotrebljavati moja vanjska površina? Vaš odgovor na to pitanje ključan je za konkretno uređenje. Sljedeće točke mogu se naći na Vašem popisu: Naša vanjska površina mora …  

 • poticati na kretanje 
 • imati prostor za povlačenje na kreativne pauze 
 • pružati prostor za zajednički ručak 
 • biti prikladna za sastanke pod vedrim nebom 
 • predstavljati korporativni identitet 
 • ljeti povremeno zamijeniti pisaći stol 
 • ponekad poslužiti za događaje nakon radnog vremena 
 • pozivati na individualne razgovore

Savjet: uključite i svoje djelatnike. Možda ima potreba kojih se ne biste odmah sjetili.

 

Rado ćemo Vam pomoći da pronađete prave proizvode za svoju površinu na otvorenom. Za Vaša pitanja uvijek Vam besplatno stojimo na raspolaganju na telefonskom broju 0800 68 00. Ili nam napišite e-poruku na service@kaiserkraft.hr

Opuštanje i punjenje energijom na otvorenom

Ustvari postoji samo jedno zlatno pravilo za Vašu pauzu: maknite se od pisaćeg stola! Jedva da možete utjecati na to hoće li to učiniti i Vaši djelatnici ili će ipak radije provesti vrijeme pred ekranom ili otići u prostoriju za pauzu – pauza je slobodno vrijeme. Ne možete propisati kako treba izgledati idealna pauza, ali možete to pokazati svojim dobrim primjerom.

Kako biste zaista razbistrili glavu, dobro je da izađete iz zgrade. Šetnja će Vam pomoći da opet možete jasno razmišljati. A dokazano je i da spušta razinu stresa. Zimi šetnja postaje još i važnija kako biste dobili više danjeg svjetla i riješili se sumornog raspoloženja – to vrijedi i kad je vani oblačno. A za sve koji će radije ostati unutra, prste k sebi od telefona, e-pošte i interneta. Radije ispružite noge jer je kretanje dobro za svaku pauzu, a ponajprije za Vas.

Ako ćete za vrijeme pauze razgovarati o poslu, mozgati o poslu ili se ljutiti na posao, zaboravite punjenje pozitivnom energijom i povratak na radno mjesto s pozitivnim mislima. Radije održavajte društvene kontakte, razgovarajte o vikendu ili sportovima koji Vas zanimaju. Radite sve u čemu uživate – samo nemojte razgovarati o poslu.

Tko redovito uzima pauzu i pritom jede svjesno i polako, bolje će i opuštenije proći kroz radni dan. Kad su gladni, mnogi ljudi brzo izgube koncentraciju, postanu razdražljivi i manje učinkoviti. A da ne govorimo o iznenadnim napadima gladi koji uz to nisu niti osobito zdravi. I nikad ne zaboravite: svijet neće propasti za 5 minuta.

Smatra se da je poslijepodnevno drijemanje najbolji oblik brzog »spavanja« radi brzog povećanja učinkovitosti. Ali neka ne potraje duže od 20 minuta: ne zaboravite budilicu jer već nakon 30 minuta počinje faza dubokog sna. Ako Vas dignu iz dubokog sna, to će biti kontraproduktivno. 

U školi smo ih još imali: petominutne pauze. Stručnjaci kažu da su takvi kratki predasi dobri – primjerice za kratki razgovor s kolegama i jačanje odnosa ili da nakratko zatvorite oči i svjesno duboko udahnete.

Ovako ćete održavati sigurnost i urednost svojih vanjskih površina

Vaše će vanjske površine doći do izražaja samo ako su uvijek njegovane i održavane. Kako biste ih Vi i Vaši djelatnici mogli bez oklijevanja upotrebljavati, trebali biste obratiti pozornost i na nekoliko sigurnosnih aspekata.

Vanjske površine izložene su povoljnim i nepovoljnim vremenskim utjecajima. Uz pomoć natkrivenih površina Vaši će djelatnici i pri jakom suncu ili lošem vremenu moći uživati u svježem zraku. Nadstrešnice i zakloni štite područja za pušače ili parkirališta za bicikle od vjetra i kiše. Tende i suncobrani pružaju učinkovitu zaštitu Vašim površinama za sjedenje.

Kako bi se Vaši djelatnici na otvorenom osjećali ugodno, uvijek se treba pobrinuti za sigurnost. Visoke živice, ograde i zidovi ne štite samo od znatiželjnih pogleda nego i od nepozvanih gostiju i vandalizma. Na zimskom snijegu ili poledici djelatnike treba zaštititi od pada. Zato biste se trebali opremiti materijalom, kolicima i spremnicima za posipanje.

Samo će održavana vanjska površina ostaviti dobar dojam. Zato biste pažnju koju pridajete ispravnom čišćenju ureda trebali primijeniti i na otvorenom. Ovdje ćete saznati kako možete u svako doba godine održavati čistoću svojih vanjskih površina. Osim toga isplati se postaviti prostirke za skupljanje prljavštine koje sprečavaju prenošenje prljavštine u unutrašnjost.

Čak i kad dani postanu kraći, Vaši bi djelatnici trebali moći koristiti vanjske površine. Za to je potrebna dobra rasvjeta. Na kraju krajeva, nitko ne bi u mraku trebao skrenuti s puta ili se ozlijediti. Solarne svjetiljke ovdje su posebno praktične jer im nije potrebna struja. 

Nepušači među Vašim djelatnicima provodeći vrijeme na otvorenom ne bi trebali uvijek stajati u dimu. Zato je dobro urediti zasebno područje za pušače. Opremite ga pepeljarama. Tako ćete se pobrinuti za to da opušci ne onečišćuju putove i ulazna područja.